Český spolek pro komorní hudbu slaví 130 let

11. 10. 2024

Český spolek pro komorní hudbu oslaví sto třicáté výročí od založení rekonstrukcí koncertu, jímž v roce 1894 zahájil svou činnost. Skladby Bedřicha Smetany, Sergeje Tanějeva a Antonína Dvořáka provede Tallichovo kvarteto spolu s violistou Emerson String Quartet Lawrencem Duttonem. Koncert se koná ve Dvořákově síni Rudolfina 14. října 2024 od 19.30 hodin.

 

„Českou republiku dnes svět považuje za velmoc komorní hudby, a když se ohlédneme do historie, nalezneme fascinující příběh, který nabízí jak vysvětlení příčin tohoto fenoménu, tak jeho celospolečenské dopady. Hudba se vedle literatury a divadla stala jedním z pilířů kulturní emancipace českého národa. Byla to přitom právě komorní hudba, která vedle sborového zpěvu dala emancipačnímu hnutí jeho jinde nevídaný demokratický charakter. Na základech komorního a sborového muzikantství vyrůstaly organizačně a ekonomicky náročnější žánry, symfonická a operní hudba. Pokud chceme v příběhu pokračovat, nemůžeme opomenout ani jedinečnou roli komorní hudby v krizových etapách života naší země, pandemickou zkušenost z nedávné doby nevyjímaje. Součástí zmíněného příběhu je i Český spolek pro komorní hudbu, jehož 130. výročí si připomínáme,“ říká Pavel Kysilka, předseda Rady Českého spolku pro komorní hudbu.

 

„Ustavující valná hromada Českého spolku pro komorní hudbu se sešla 9. října 1894 a již následující den se konal v Rudolfinu zahajovací koncert, na kterém České kvarteto předneslo Smetanův Smyčcový kvartet e-moll ‚Z mého života‘ a dvě zcela nové skladby, Tanějevův Smyčcový kvartet b moll, op. 4 a Dvořákův Smyčcový kvintet Es dur, op. 97 spolu s Ferdinandem Lachnerem. Konkrétní datum vzniku ČSKH je tedy 10. říjen 1894,“ připomíná jednatel Českého spolku pro komorní hudbu Jiří Ludvík.

 

Český spolek pro komorní hudbu je jednou z nejstarších nepřetržitě působících hudebních institucí v Evropě. Od svých začátků až do dneška je úzce spojen s Českou filharmonií, která vznikla o několik měsíců později. Spolek sehrál klíčovou roli při šíření české hudby, ale i při uvádění světových premiér děl velkých zahraničních skladatelů. Za 130 let své existence uspořádal přes 2700 koncertů, a i letos připravuje celkem 37 koncertů včetně adventních programů a jednoho koncertu mimořádného.

 

Jubilejní 130. sezonu Českého spolku pro komorní hudbu zahájil recitál pianisty Daniila Trifonova, který je zároveň rezidenčním umělcem České filharmonie, s níž v prosinci vystoupí s Dvořákovým Klavírním koncertem v newyorské Carnegie Hall. Vedle nejlepších českých souborů vystoupí ve výroční spolkové sezoně zajímavý výběr zahraničních hostů, jako jsou drážďanský Fritz Busch Quartett, Trio Zimbalist s Josefem Špačkem, New Zealand Quartet a Elphier Quartett. Kurátorem několika koncertů je Petr Popelka, který se představí v roli klavíristy, kontrabasisty a skladatele a přivede do Prahy řadu svých zahraničních hudebních přátel. V recitálové řadě se po Trifonovovi představí violoncellista Václav Petr, klavírista Federico Colli a barytonista Michael Volle, sólista Metropolitní opery v New Yorku. Kromě toho jsou na programu sólová pěvecká vystoupení Adama Plachetky a Markéty Cukrové.

Další aktuality

Dárkové předměty Roku české hudby jsou nyní dostupné v Rudolfinum shopu i online

15. 10. 2024

ConTRIOlogy a Tomáš Vtípil - Minulo (Ma Records, 2024)

15. 10. 2024

Choralia magna 2024 – největší sborová akce Roku české hudby

10. 10. 2024

Hudba v českých krajinách | Olga Mojžíšová | Bedřich Smetana

10. 10. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování