Choralia magna 2024 – největší sborová akce Roku české hudby

10. 10. 2024

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) připravuje celostátní přehlídku pěveckých sborů dětí, mládeže a dospělých, mezinárodní konferenci o sborovém umění a koncerty k Roku české hudby. Na všechna tato hudební i nehudební setkání se můžete těšit od čtvrtka 17. do neděle 20. října 2024 v Hradci Králové. Očekávaná účast je kolem 1800 sboristů z celé republiky.

 

Přípravný tým odborných pracovníků NIPOS (Barbora Hanslianová, Zuzana Jandová, Jan Pirner a Petr Koronthály) vás srdečně zve na největší sborovou akci po roce 1990, která v sobě kombinuje několik velkých sborových událostí. NIPOS ve své historii dosud tak rozsáhlou sborovou akci nikdy neorganizoval. V Hradci Králové se postupně sejde přes 50 amatérských sborů dětí, mládeže a dospělých. A uskuteční se 15 koncertů, 46 workshopů, přednášky, debaty i kulaté stoly.

 

Největší sborová akce po roce 1990

Součástí Choralia magna je celostátní přehlídka dětí a mládeže (s vybranými sbory z postupových přehlídek ze všech krajů) a sborů dospělých (vybraní vítězové uplynulých ročníků celostátních přehlídek Choralia Praha – Chrudim – Mikulov a sbory z výběrového řízení). Těšit se můžeme na jejich společná vystoupení, kde se budou vzájemně inspirovat. Paralelně s přehlídkou se bude konat mezinárodní konference o sborovém umění. Zde se sejde více než 30 českých i zahraničních odborníků. Vedle sbormistrů, dirigentů, pedagogů a zpěváků se zde potkají také lékaři, hudební pedagogové, skladatelé, pořadatelé festivalů a další pracovníci z oblasti kultury a školství. V panelových diskuzích promluvíme o sborovém zpěvu ze všech úhlů pohledu, o jeho roli v kultuře i ve společnosti.

 

Vzdělávací seminář Klub sbormistrů, burza i koncerty

V rámci akce proběhne také vzdělávací seminář Klub sbormistrů, burza (nejen) notových materiálů určených pro pěvecké sbory a koncerty k Roku české hudby. Součástí Choralia magna bude i první setkání odborných rad NIPOS pro sborový zpěv dětí, mládeže a dospělých, které bude mít na programu řešení aktuálních otázek sborového zpěvu. Sboristé i sbormistři rozezpívají od 17. do 20. října celý Hradec. Koncerty budou probíhat v kostelích, ve Filharmonii Hradec Králové, v Petrof Gallery a v obchodním centru Aupark.

 

Akce se koná z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, pod záštitou ministra kultury Martina Baxy a poslance Romana Bělora. Společně s NIPOS ji pořádá Asociace sbormistrů, Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové a Základní umělecká škola Jitro Hradec Králové, na akci se podílí desítky dobrovolníků a domácích i zahraničních partnerů (Národné osvetové centrum, European Choral Association, Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze, Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové, Institut umění – Divadelní ústav, Česká hudební rada). Konání akce umožnily též i prostředky z Roku české hudby, Národního plánu obnovy i finanční podpora Statutárního města Hradec Králové. Vstupné na všechny akce s výjimkou mezinárodní konference je dobrovolné.

 

Více na: https://www.nipos.cz/choralia-magna-2024/

Další aktuality

Dárkové předměty Roku české hudby jsou nyní dostupné v Rudolfinum shopu i online

15. 10. 2024

ConTRIOlogy a Tomáš Vtípil - Minulo (Ma Records, 2024)

15. 10. 2024

Český spolek pro komorní hudbu slaví 130 let

11. 10. 2024

Hudba v českých krajinách | Olga Mojžíšová | Bedřich Smetana

10. 10. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování