Rusalka poprvé v Pražském Hlaholu

16. 9. 2024

Opera lidem uvede 29. září 2024 komorní Dvořákovu Rusalku v neobvyklém prostředí Spolkového domu Hlahol. Secesní kulturní památku na vltavském nábřeží rozezní árie „Měsíčku na nebi hlubokém“ nebo „Čurymuryfuk“ poslední zářijovou neděli v 15 hodin a poté ještě jednou v adventním čase, v pátek 13. prosince v 19 hodin. Diváci zažijí příběh vodní víly jinak, než je u opery obvyklé – bez rozdílu mezi jevištěm a hledištěm, takřka na dosah ruky. V hlavních rolích se představí Tereza Mátlová (Rusalka) nebo Daniel Hůlka (Vodník).

 

Rusalka není na repertoáru Opery lidem žádnou novinkou. Premiéru měla v březnu 2023 v pražském Divadle Hybernia a od té doby je uváděna jak v Praze, tak v krajských městech nebo na letních scénách hradů a zámků. Rusalku v produkci Opery lidem vidělo dosud bezmála 6000 diváků. V září tohoto roku se inscenace přesouvá do Pražského Hlaholu, kde Opera lidem uvádí od letošního března také Smetanovu Prodanou nevěstu. Secesní sál s kapacitou 200 diváků, ve kterém se ukrývá poslední velké dílo Alfonse Muchy, umožňuje umělcům kontakt a drobné interakce s publikem.

„V Hlaholu se diváci ocitají tak blízko zpěvákům, že můžou cítit, jak jim vibrují hlasivky. Nesedí někde daleko v lóži, nemusí se dívat přes orchestr. Jde o naprosto unikátní zážitek z opery.“ uvádí Vladimír Chmelo, zakladatel projektu. Představení od Opery lidem nemění původní operní příběhy a sází na vysokou uměleckou kvalitu. Skupina umělců, která v představeních účinkuje, se utvořila kolem Vladimíra Chmela, mezinárodně uznávaného pěvce, vyhledávaného pedagoga operního zpěvu a vokálního kouče. Patří do ní například Daniel Hůlka, Ester Pavlů, Peter Berger, Tereza Mátlová a další. Všechna představení doprovází na klavír Ahmad Hedar, v Rusalce jej doplňuje harfa, v Prodané nevěstě dva klarinety. Snahou Opery lidem je oslovit co nejširší publikum. Představení jsou citlivě zkrácena a mají komorní hudební doprovod, který umožňuje lepší srozumitelnost libreta. Scéna je minimalistická a hlavní roli hraje „krásný zpěv“ (z it. „belcanto“).

Opera lidem je nezávislý projekt, který vznikl v roce 2022 v rámci Českého pěveckého institutu Vladimíra Chmela. Jeho hlavním cílem je přinášet kvalitní českou operu blíže běžnému divákovi a navrátit jí její někdejší lidovou oblibu. V prosinci 2022 zahájila Opera lidem svoji činnost velkolepým galakoncertem „Od opery k muzikálu“ v Divadle Hybernia, v březnu 2023 uvedla komorní představení Dvořákovy Rusalky s multimediálními projekcemi tamtéž. V březnu 2024 uvedla Opera lidem Smetanovu Prodanou nevěstu v Pražském Hlaholu.

Další aktuality

Concertino Praga 2024: vítězkou je polská houslistka

16. 9. 2024

Týden Českých snů ve Lvově

12. 9. 2024

Replika historické premiéry Mahlerovy Sedmé na Výstavišti

12. 9. 2024

Smetanovo Trio na cestách

12. 9. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování