Vychází kompletní dílo pro housle a klavír Antonína Dvořáka

3. 9. 2024

Supraphon vydává dvojalbum s kompletním dílem pro housle a klavír Antonína Dvořáka v podání koncertního mistra České filharmonie Jiřího Vodičky s citlivě doprovázejícím klavíristou a generálním ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem. Výjimečná nahrávka přináší téměř hodinu a tři čtvrtě hudby. Hudební zážitek zaručený nejen silou Dvořákových skladeb a virtuozitou obou hráčů. Posluchači dostanou jedinečnou možnost plně se ponořit do Dvořákova hudebního světa, v němž je místo pro radost, lásku, harmonii, ale i pro melancholii a naději. Nahrávka je umocněna krásnou akustikou Dvořákovy síně pražského Rudolfina.

 

Dvořák se neopakoval, v každém díle stvořil jiný hudební svět. Takovou různorodost skladeb v rámci jediného hudebního druhu bychom u jiného skladatele hledali jen stěží. Po nejstarší Romanci svému nakladateli Simrockovi posílá Mazurek, který věnuje španělskému virtuosovi Pablu de Sarasate. Téměř meditativní Nokturno se nejdříve objevilo ve smyčcovém kvartetu a kvintetu, než poprvé zaznělo jako samostatná skladba – a právě pro housle s klavírem. Sonáta F dur, komorní pendant ke Dvořákovu houslovému koncertu, vzešla patrně z inspirace Brahmsovou první sonátou. Virtuózní Capriccio, chytlavé Romantické kusy, druhý Slovanský tanec unikátně ve skladatelově vlastní verzi, půvabná Humoreska v úpravě Fritze Kreislera a opusové číslo 100, jež si Antonín Dvořák záměrně schoval pro Sonatinu věnovanou svým dvěma dětem; dílo prosté, ale neméně osobité než kterýkoli jiný z jeho zralých opusů.

 

„Náš komplet je světový unikát, toto dvojalbum obsahuje opravdu všechna komorní díla pro housle a klavír. Z toho máme opravdu ohromnou radost,“ uvedl při nahrávání dvojalba Jiří Vodička a dodal: „Dvořák je pro mě osobně favorit mezi českými skladateli, protože napsal nejen jedny ze stěžejních skladeb houslového repertoáru (houslový koncert, Romanci a Mazurek), ale mám rád i jeho symfonická díla, je mi blízký hudební jazyk, kterým hovoří, souzní s mou duší umělce. Co se týče poznání komorních děl, která zazní na tomto dvojalbu, překvapila mě neobvyklá instrumentace Nocturna. Zajímavou skladbou je i technicky velice obtížné Capriccio. V neposlední řadě mě pak překvapila jeho Sonáta, která je velmi málo hraná. Přiznávám se, že já osobně jsem ji neznal a určitě ji nyní zařadím do koncertního programu, protože je to skladba, jež si zaslouží být hrána.“

 

David Mareček Vodičku doplňuje: „Nejobtížnější bylo najít dostatek času, aby celý program uzrál na koncertním pódiu. Díky tomu, že se nám s Jiřím podařilo zařadit před samotné nahrávání sérii koncertních provedení po celé České republice, stala se z přípravy na natáčení zároveň největší radost – jednak díky kontaktu s publikem a také proto, že jsme mohli sledovat, jak se jednotlivé skladby vyvíjí a hudebně rostou.“ 

 

 

Jiří Vodička je známý svou originální, procítěnou hrou, každému dílu vtiskne svou osobnost. Kritici v souvislosti s jeho hudebním projevem užívají slovní spojení jako nejhlubší cit bez sentimentálního patosu, oduševnělá interpretace nebo nonšalantní elegance. Pravidelně hraje se světovými i s našimi orchestry, patří k nejtalentovanějším umělcům na scéně české klasické hudby.

David Mareček je vystudovaný klavírista a hraje se známými osobnostmi české i zahraniční klasické hudby. Mezi jeho nejznámější projekty patří společná videonahrávka se světoznámou violoncellistkou Alisou Weilerstein, natočení úspěšného alba s operním pěvcem Janem Martiníkem či kritikou vynášené koncertní turné s další skvělou violoncellistkou Michaelou Fukačovou.

Dvojalbum Antonín Dvořák: Kompletní dílo pro housle a klavír právě teď vychází na 2CD a v digitálních formátech: MP3; FLAC; Hi-Res.

Další aktuality

Rusalka poprvé v Pražském Hlaholu

16. 9. 2024

Concertino Praga 2024: vítězkou je polská houslistka

16. 9. 2024

Týden Českých snů ve Lvově

12. 9. 2024

Replika historické premiéry Mahlerovy Sedmé na Výstavišti

12. 9. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování