ConTRIOlogy a Tomáš Vtípil - Minulo (Ma Records, 2024)

15. 10. 2024

Vytáhnout z každé písně primární syrovou emoci, nabourávat strukturu, postupně cizelovat a dosáhnout mimořádných momentů napětí a překvapení s bohatou paletou zvuků. Právě to se podařilo ConTRIOlogy ve spolupráci s multiinstrumentalistou Tomášem Vtípilem na debutovém albu s názvem Minulo zpracovávající dílo Leoše Janáčka Moravská lidová poezie v písních.

 

ConTRIOlogy, tedy trojice Jana Vondrů (zpěv, elektronika), Žaneta Vítová (akordeon, harmonium, zpěv) a Michal Grombiřík (cimbál, zpěv) spojuje lidové nápěvy s vlastním kompozičním přístupem a improvizací. Vzniká tak plynulé hudební pásmo deseti skladeb plných témbrů a zvukových ploch s výrazným emočním zabarvením. Jednotlivé kompozice zachovávají jednoduchost a přirozenost lidových písní, kterými prostupuje silný prvek improvizace a zvukovosti. Celým pásmem citlivě proniká elektronika Tomáše Vtípila, který se do díla zapojil také aranžérsky a hrou na housle, trumpetu, perkuse, ale také preparovanou baskytaru či lasturu.

 

„Ve zvuku hledáme různé barvy, používáme preparaci nástrojů, rozšířené techniky. Velká část skladeb vznikla z improvizace, která tam má dosud velký prostor. Někdy si z písně vezmeme jen melodii, někdy se inspirujeme klavírním doprovodem, jindy ji zahrajeme tak jak je napsaná nebo pozměníme rytmus, či celou melodii. Téměř všude zůstává text, i když také ne vždy. Elektronika byla dodělána až ex post ve studiu, takže i pro nás byl celkový zvuk nahrávky velkým překvapením. Tomáš má neuvěřitelný cit pro to, umocnit energii a naturel písně a nepřeválcovat ji. Přemýšleli jsme, zda používat názvy písní, jaké jsou ve sbírce písní, ale nakonec jsme se rozhodli, že použijeme názvy tak, jak písním sami říkáme. Většinou tedy první slova.“ Popisují přístup k materiálu sami hudebníci.

 

ConTRIOlogy se v obsazení cimbál, akordeon a zpěv zaměřuje na interpretaci soudobé klasické hudby a improvizaci. Trio vzniklo na podzim roku 2016 v prostředí brněnské Janáčkovy akademie múzických umění s jasným cílem vytvářet příležitosti pro vznik nových skladeb. Díky svému nástrojovému obsazení a využívání rozšířených interpretačních technik propůjčuje skladbám jedinečné témbrové a zvukové možnosti, a to jak těm z nastupující generace, tak i těm etablovaným jakou jsou Petr Graham, Daniel Skála, Ondřej Kyas, Michal Wróblewski, Ian Mikyska, Radim Hanousek, Jiří Lukeš a další. Kromě běžných koncertů se prezentovali na Mezinárodním festivalu slovanské hudby, Showcasu klasické hudby nebo festivalu Alternativa.

 

„Podle našeho názoru by měla mít současná hudba více prostoru v porovnání s uváděním hudby historických slohů.“ Dodávají ConTRIOlogy.

 

Album Minulo vychází digitálně, na vinylu a CD 4. října u vydavatelství Ma Records ve spolupráci s labelem Dinn is not noise. Naživo vystoupí ConTRIOlogy 17. října na zámku ve Velkém Meziříčí, 18. října v pražském Punctu, 1. listopadu v rámci MFDF Jihlava, 8. listopadu ve Studiu Dinn v Brně - Obřanech a 15. prosince v Evangelickém kostele v Boskovicích.

 

 

Biografie hudebníků:

 

Žaneta Vítová (1991) se zaměřuje na soudobou vážnou hudbu, volnou improvizaci a autorskou tvorbu. Pravidelně interpretuje, uvádí premiéry a nahrává skladby současných autorů, jako jsou Jiří Lukeš, Alex Held, Peter Graham, Maki Ishii a další. Kromě tria ConTRIOlogy je členkou kapely Dust in the Groove Radima Hanouska a tvoří duet s hlasovou performerkou Annabelle Plum, se kterou vydala CD Interference. Je také autorkou hudební publikace Akordeon vypráví, která se zaměřuje na rozvoj improvizace a kreativity u začínajících akordeonistů. Pedagogicky působí na ZUŠ Kuřim. Pravidelně spolupracuje s nezávislými operními soubory Opera Diversa a Hausopera. Při studiu na Pražské konzervatoři získala několik ocenění v sólové i komorní hře v mezinárodní akordeonové soutěži v chorvatské Pule.

www.zanetavitova.cz

 

Jana Vondrů (1991) je zpěvačkou, která se pohybuje na pomezí hudebních žánrů a především na poli soudobé a experimentální hudby. Koncertně i scénicky spolupracuje s Ensemble Opera Diversa. Je členkou uskupení Dust in the Groove, propojujícího soudobou hudbu, jazz a improvizaci. Spolupracuje s multiinstrumentalistou Tomášem Vtípilem, se kterým mimo živé projekty (Woyzeck – Hadivadlo) nahrála vokální party do divadelních a rozhlasových her. Stojí za vznikem a uvedením projektu Mikroopery, který zasazuje operu do veřejného prostoru. Ve své sólové činnosti se nejvíce zajímá o české a světové písně 20. a 21. století. Jana absolvovala bakalářské studium na JAMU v Brně a magisterský stupeň pak na VŠMU v Bratislavě. Má za sebou spolupráci s Filharmonií Brno a Brno Contemporary Orchestra. V roce 2023 uvedla v rámci Moravského podzimu monooperu La voix humaine (Lidský hlas) Francise Poulenca pro zpěvačku a telefonní sluchátko v úpravě pro ansámbl bicích nástrojů. Je součástí Prague Music Performance orchestra, se kterým vystoupila na dnech soudobé hudby v Darmstadtu a natočila operu Trillium X Anthonyho Brextona. Vystoupila například na festivalu Expozice nové hudby, NODO, Ostravské dny, na festivalu elektronické a experimentální hudby Faun, JazzFestBrno a Jazz Goes to Town.

www.janavondru.com

 

Michal Grombiřík (1991) je absolventem Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě ve hře na cimbál a JAMU v Brně v oboru hudební management. V roce 2009 a 2011 získal přední ocenění a zvláštní ceny poroty za provedení soudobé skladby na Mezinárodní soutěži ve hře na cimbál ve Valašském Meziříčí. Pravidelně spolupracuje se symfonickými orchestry, komorními orchestry a ansámbly v Čechách i v zahraničí (např. Janáčkova filharmonie Ostrava, Orquestra Simfonica de Castellon, Opera Diversa, Ostravská banda, Brno Contemporary Orchestra, PMP Orchestra a další). Věnuje se také vlastním autorským projektům, premiérám nových skladeb, tvorbě hudby do divadelních představení a různým koncertním a nahrávacím spolupracím. Své hudební aktivity směřuje především na pole soudobé hudby, jazzu a volné improvizace. V současné době se rovněž věnuje studiu jazzové interpretace na JAMU v Brně a pedagogické činnosti.

www.michalgrombirik.cz

 

Tomáš Vtípil (nar. 1981 v Liberci) je hudebník působící od roku 1997 na české experimentální a undergroundové scéně. Pro svou slabost pro přetížené PA systémy a další zvukové volby vnímané jako radikální, konfrontační či drsné je někdy přezdíván "výrobce hluku", ale jeho produkce zahrnuje také komorní a sborovou hudbu, ambientní skladby, jazzem ovlivněné písně a improvizační skladby, site-specific zvukové instalace atd.

Vtípil je aktivní jako sólový autor/performer (jeho sólový set obvykle obsahuje syrovou směs elektronické hudby a soudobé improvizace) i v různých kooperacích. Významná je například spolupráce s básníkem Pavlem Zajíčkem a jeho souborem DG307, akustickým triem Urband, zpěvačkou Monikou Načevou, tanečnicí/choreografkou Luciou Kašiarovou, performerem Pasim Mäkelä, výtvarníkem Rolandem Rauschmeierem a mnoha dalšími.

Mainstreamověji orientovanému publiku je znám jako skladatel scénické a filmové hudby.

www.vtipil.cz

 

Další aktuality

Dárkové předměty Roku české hudby jsou nyní dostupné v Rudolfinum shopu i online

15. 10. 2024

Český spolek pro komorní hudbu slaví 130 let

11. 10. 2024

Choralia magna 2024 – největší sborová akce Roku české hudby

10. 10. 2024

Hudba v českých krajinách | Olga Mojžíšová | Bedřich Smetana

10. 10. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování