Hudba v českých krajinách | Olga Mojžíšová | Bedřich Smetana

10. 10. 2024

V Roce české hudbě nově vydáváme také podcast Hudba v českých krajinách! Hostem prvního dílu byla muzikoložka a vědecká pracovnice Muzea Bedřicha Smetany PhDr. Olga Mojžíšová, Ph.D., která se věnuje hlavně výzkumu Smetanovy osobní korespondence a deníků. Co o Smetanovi ještě nevíme? Kam směřuje její bádání? Proč zrovna Smetanu považujeme za zakladatele české národní hudby a jak jej vnímali jeho současníci?

 

Základ oslavám Roku české hudby položilo sté výročí Smetanova narození v roce 1924. Iniciativa původně vzešla od dobrovolného spolku a později se připojovaly velké instituce jako Národní divadlo a Česká filharmonie. Proč v dané době vzbudil takový zájem zrovna Bedřich Smetana a co vedlo k tomu, že v naši paměť vzešel jako tvůrce české národní hudby?

 

Podstatnou část svého života Smetana strávil v zahraničí, odkud se vrátil v roce 1856 jako zkušený, sebevědomý dirigent a sbormistr s přehledem o kulturním dění doma i v zahraničí. Proč ho osud zavál zrovna do Švédska? Jak moc ho ovlivnilo prostředí Lisztova kruhu, kam se dostal ve Výmaru? Co ho přimělo k návratu do vlasti?

 

Svá díla komponoval výhradně na české náměty a v českém jazyce. Do své tvorby integroval, nikoli kopíroval, svou inspiraci jinými skladateli. Z jakého hudebního prostředí vycházel? A v čem spočívalo jeho obvinění z wagnerismu?

 

Už v poměrně mladém věku měl Smetana ambice, aby se jeho hudba šířila i v zahraničí. Jak složitě jeho díla pronikala do zahraničních koncertních sálů a operních domů? Které opery lze v zahraničí inscenovat i v dnešní době? Co je v jeho tvorbě nadčasové?

 

Podcast Hudba v českých krajinách si můžete poslechnout i na našich webových stránkách. V dalším díle se můžete těšit například na Miloše Štědroně.

 

Za spolupráci na vzniku tohoto dílu podcastu děkujeme Národnímu muzeu v Praze.

 

Další aktuality

Dárkové předměty Roku české hudby jsou nyní dostupné v Rudolfinum shopu i online

15. 10. 2024

ConTRIOlogy a Tomáš Vtípil - Minulo (Ma Records, 2024)

15. 10. 2024

Český spolek pro komorní hudbu slaví 130 let

11. 10. 2024

Choralia magna 2024 – největší sborová akce Roku české hudby

10. 10. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování