Concertino Praga 2024: vítězkou je polská houslistka

16. 9. 2024

Letošní ročník Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga vyvrcholil finálovým večerem v pražském Rudolfinu v sobotu 14. září. Verdikt poroty i publika byl shodný: trio klavíristek předčila polská houslistka Zoja Syguda. Hned za ní se umístila česká klavíristka Nora Lubbadová.

 

Do finále postoupily čtyři mladé hudebnice z prvního kola, v němž porotci posuzovali anonymní nahrávky 36 hudebníků z 15 zemí. Až do posledního vystoupení se zdálo, že vítězství bude patřit české klavíristce, která provedla klavírní koncert E. Griega, ale teprve obdivuhodně vyzrálá interpretace houslového koncertu P. I. Čajkovského v podání polské houslistky v samém závěru večera určila definitivní pořadí.

 

Výsledky vyhlásila bezprostředně po finálové koncertu mezinárodní porota ve složení Tomáš Jamník, Ivo Kahánek, Paul Lewis, Maria Meerovitch, František Novotný, Stana Salgo, Irvin Venyš, Henrik Wahlgren, Henrik Wiese a Sarah Willis, jež byla předsedkyní poroty.

 

Britský klavírista Paul Lewis v této souvislosti uvedl: „Myslím, že kvalita vystoupení byla ohromující, zvláště s ohledem na věk všech dívek. Je skutečně neuvěřitelné sledovat takovou vášeň, oddanost hudbě a také odvahu vystoupit v tomto věku v tak velkém a nádherném sále, navíc před mikrofony a kamerami. Nemohu dostatečně zdůraznit, co znamená dokázat něco takového v tak mladém věku. Každá z finalistek měla jiné kvality a všechny jasně ukázaly, jaké jsou hudební osobnosti. Prožít s nimi tento večer bylo opravdu velké potěšení.“

Vysoká umělecká úroveň večera a uznalé reakce publika potvrzují nejen výhody spojení pořadatelských sil Českého rozhlasu a Akademie klasické hudby, ale také oprávněnost začlenění finálového koncertu do programu Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Koncert vysílal přímým přenosem Český rozhlas Vltava a o prestiži soutěže svědčí i ta skutečnost, že prostřednictvím čínské audiovizuální platformy pro klasickou hudbu Amadeus.tv byl online šířen v celé Asii.

 

K úspěchu večera přispěl spolehlivý výkon Symfonického orchestru Českého rozhlasu řízeného Markem Prášilem, který byl účinkujícím potřebnou oporou. Zmínit je nutno i tradiční zahájení koncertu písní Adama Michny z Otradovic Andělské přátelství v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové.

 

Vítězka soutěže získala finanční stipendium od Karel Komárek Family Foundation ve výši 5000 eur a Cenu Českého rozhlasu, jež spočívá v natočení CD s profesionálními technickými parametry ve studiích ČRo. Další v pořadí získali stipendia ve výši 2800 eur, tu udělila Karel Komárek Family Foundation, 1700 eur od společnosti Bulb a 700 eur od nakladatelství Bärenreiter. Již po prvním kole soutěže bylo oznámeno, že Cenu Rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation pro nejúspěšnějšího českého účastníka soutěže získala Nora Lubbadová. Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal Matthew Stephen Hockaday. Cenu Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové získali Darin Lambrev a Zoja Syguda.

 

Český rozhlas Vltava pokryje přímými přenosy nebo záznamy i následný Jihočeský festival Concertino Praga – cyklus koncertů laureátů soutěže v Bechyni, Táboře a Jindřichově Hradci ve dnech 17.–20. září. Zahajovací koncert, který se každoročně koná v Maškarním sále českokrumlovského zámku, byl z důvodu povodňové výstrahy zrušen. Součástí Jihočeského festivalu je edukační koncert pro děti z jindřichohradeckých základních škol v rámci rozhlasového projektu Vlnohraní za účasti laureátů soutěže. Účastníky Jihočeského festivalu Concertina Praga jsou vedle čtyř finalistek soutěžící, které porota prvního kola vybrala pro vystoupení na Talent Stage v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha 2024. Jsou jimi fagotista Levente Bubreg (Rakousko), klarinetista Matthew Stephen Hockaday (Česko), violoncellista Darin Lambrev (Bulharsko), akordeonista Viktor Stocker (Česko) a houslistka Lana Zorjan (Srbsko).

 

 

Přehled výsledků

1. místo

Zoja Syguda (2009), housle (Polsko)

 

2. místo

Nora Lubbadová (2009), klavír (Česká republika)

 

3. místo/prize

Celina Höferlin (2010), klavír (Německo)

 

Čestné uznání 1. stupně

Anke Chen (2011), klavír (Čína)

 

Čestné uznání 2. stupně

Levente Bubreg, fagot (Rakousko)

Darin Lambrev, violoncello(Bulharsko)

Matthew Stephen Hockaday, klarinet (Česká republika)

Viktor Stocker, akordeon (Česká republika)

Lana Zorjan (2008), housle (Srbsko)

 

Cena publika

Zoja Syguda, housle (Polsko)

 

Cena EMCY

Nora Lubbadová, klavír (Česká republika)

 

Medailonky finalistek:

Zoja Syguda: https://concertino.rozhlas.cz/zoja-syguda-9233584

Nora Lubbadová: https://concertino.rozhlas.cz/nora-lubbadova-9233590

Anke Chen: https://concertino.rozhlas.cz/anke-chen-9233617

Celina Höferlin: https://concertino.rozhlas.cz/celina-hoferlin-9233563

 

Další aktuality

Rusalka poprvé v Pražském Hlaholu

16. 9. 2024

Týden Českých snů ve Lvově

12. 9. 2024

Replika historické premiéry Mahlerovy Sedmé na Výstavišti

12. 9. 2024

Smetanovo Trio na cestách

12. 9. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování