Česká filharmonie vydává Dvořákovy vrcholné symfonie

5. 9. 2024

Praha (6. září 2024) – U hudebního vydavatelství Pentatone dnes vychází album obsahující Sedmou, Osmou a Devátou symfonii Antonína Dvořáka a tři jeho předehry V přírodě, Karneval a Othello. Nová nahrávka je dalším z příspěvků prvního českého orchestru a jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova k Roku české hudby 2024. Smetanova Má vlast, která byla vydána na začátku března ke dvoustému výroční narození zakladatele české národní hudby, je nominována na Nahrávku roku časopisu Gramophone. Stejný časopis nominoval Českou filharmonii na Orchestr roku, o němž v hlasování rozhoduje široká veřejnost.

 

Česká filharmonie a Semjon Byčkov dosud pro Pentatone společně nahráli Mahlerovu První, Druhou, Čtvrtou a Pátou symfonii, které jsou součástí cyklu všech symfonií Gustava Mahlera, jenž u Pentatonu vyjde vůbec poprvé. S Magdalenou Koženou a Simonem Rattlem orchestr vydal také Folk Songs (2023) a Czech Songs (2024).

 

Česká filharmonie se v rámci oslav Roku české hudby věnovala provádění Dvořákových děl celou minulou sezonu. Na jejím začátku provedla v Praze tři vrcholné symfonie, tři předehry a tři instrumentální koncerty. V roli sólistů se představili houslista Augustin Hadelich, violoncellista Pablo Ferrández a klavírista Adrás Schiff. Po koncertech ve Dvořákově síni Rudolfina vyvedl první český orchestr na přelomu října a listopadu „dvořákovský festival“ do Jižní Korey a Japonska. V Jižní Koreji orchestr vystoupil v Soulu a Tegu, v Japonsku zavítal do měst Jokohama, Osaka, Niigata a Nagoja. Asijské turné vyvrcholilo třemi koncerty ve slavné tokijské Suntory Hall. V březnu letošního roku přijeli filharmonici s dvořákovským programem do Španělska, Belgie, Francie, Německa a Rakouska. Violoncellový a Klavírní koncert zněl i na koncertech pod taktovkou Jakuba Hrůši na letních festivalech v Hamburku, Lucernu, Wiesbadenu a na BBC Proms v Londýně. Česká filharmonie a Semjon Byčkov budou na konci Roku české hudby reprezentovat Českou republiku se skladbami Antonína Dvořáka také v USA a Kanadě.

 

Foto: Lucie Krejzlová

Další aktuality

Rusalka poprvé v Pražském Hlaholu

16. 9. 2024

Concertino Praga 2024: vítězkou je polská houslistka

16. 9. 2024

Týden Českých snů ve Lvově

12. 9. 2024

Replika historické premiéry Mahlerovy Sedmé na Výstavišti

12. 9. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování