Hudební festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

11. 7. 2024

Přední hudební festival Zlatá Pecka se vrací i letos a přináší jedinečné oslavy 200. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů Bedřicha Smetany. Pod názvem „V hudbě život Čechů" nabídne letošní ročník celkem šestnáct programů rozmanitých hudebních zážitků, které propojí historické i moderní hudební proudy.

 

Dagmar Pecková, umělecká ředitelka festivalu uvedla: „V hudbě život Čechů,“ prohlásil kdysi Bedřich Smetana. Změnilo se něco od té doby? Je jeho tvrzení ještě stále aktuální? Čeští pěvci, instrumentalisté i orchestry šíří slávu naší kultury po celé zeměkouli. Vyslanci klasické hudby reprezentují Českou republiku na nejprestižnějších pódiích světa. A my bychom na ně měli být

náležitě hrdí. Letos slavíme hned dvě významná kulatá hudební výročí. Uplyne 200 let od narození velikána, zakladatele české národní hudby a reprezentativní tvůrčí osobnosti českého národa, Bedřicha Smetany. Tím druhým je sto let od založení Roku české hudby, který se slaví pravidelně každých deset let a programově rozvíjí povědomí o české hudbě v zahraničí.

 

Festival symbolicky zahájila předehra, slavnostní koncert který se konal 6. června při příležitosti otevření nově architektonicky zrekonstruované budovy Staré radnice v Havlíčkově Brodě, která se od roku 2024 pyšní statusem národní kulturní památky.

 

Slavnostní zahájení festivalu Zlatá Pecka 2024 se uskuteční v neděli 25. srpna od 11 hodin v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, kde mší a požehnáním oficiálně odstartuje hlavní program festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na výjimečný duchovní a umělecký zážitek, ke kterému jistě přispěje čtveřice pěvců Ludmila Pergelová, Tereza Papoušková, Daniel Kfelíř a Andrej Vancel. Hlavním celebrantem mše bude biskup Václav Malý.

 

Nedělní večer bude od 19 hodin věnován nejslavnějšímu českému skladateli 18. století Josefu Myslivečkovi. Před vlastní filmovou projekcí výpravného filmu Il Boemo proběhne diskuse s některými z aktérů filmu za účasti sopranistky Simony Šaturové, jejíž nádherný hlas filmový příběh doprovází. Komfortní prostředí Městského kina v Chrudimi, krásný film a zajímaví hosté, jistě se

vyplatí si nalézt čas na příjemný kulturní zážitek.

 

Orchestr a sbor Opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Daniel Kfelíř, takové bude obsazení zahajovacího koncertu nazvaného V hudbě život Čechů!, který bude tradičně pořádán v krásném a akusticky vydařeném Fibichově sále v Chrudimi. Českobudějovická opera se prosadila mezi nejlepší operní domy v České republice, barytonista Daniel Kfelíř patří k vycházejícím hvězdám českého klasického zpěvu, na programu budou nejkrásnější árie z českých oper. Zcela jistě se bude jednat o koncert, na který se nezapomíná.

Festivalový program bude pokračovat až do soboty 7. září, posledním bodem jeho programu bude koncert Zlatá Pecka Gala v pardubickém Domě hudby. Informace najdete na www.zpfestival.cz.

Další aktuality

Pavel Černoch vydává nové sólové album Smetana Arias

17. 10. 2024

Tip na podcast: Nejsme na hraně a chceme jistoty. Stabilizovaný Čech ve Výletech páně Broučkovy

17. 10. 2024

Pestrý a objevný, zábavný i plný dramatických emocí – podzim v Hudebním salónu Café crème

17. 10. 2024

Dárkové předměty Roku české hudby jsou nyní dostupné v Rudolfinum shopu i online

15. 10. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování