Výstava o českých skladatelích, turné po Dálném východě i slavné evropské festivaly

11. 7. 2024

Praha (11. července) – Letošní oslavy české hudby a hudebnosti vkročily s příchodem letních prázdnin do své druhé poloviny. Jedním ze základních cílů Roku české hudby 2024 je prezentace české hudební kultury v zahraničí. Na naplnění této vize se během celého roku podílejí jak velké kulturní instituce, tak samotní současní skladatelé či interpreti. Koncerty a představení v Evropě i v zámoří tak během prázdnin a první poloviny sezony 2024/2025 čekají Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Operu Národního divadla, Českou filharmonii, Pražský filharmonický sbor, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Janáčkovu filharmonii Ostrava, Plzeňskou filharmonii či Moravskou filharmonii Olomouc. Své umění za hranicemi České republiky představí také ambasadoři letošního Roku české hudby dirigent Jakub Hrůša, tenorista Pavel Černoch či Pavel Haas Quartet. Realizační tým Roku české hudby ve spolupráci s Letištěm Václava Havla navíc připravil panelovou výstavu „Rozlety české hudby“, která přístupnou a popularizační formou mapuje nejdůležitější životní okamžiky českých skladatelů. Výstavu si mohou cestující, kteří využívají služeb Letiště Václava Havla, prohlédnout od 10. července v prstu C Terminálu 2.

 

„Po celý rok se snažíme připomínat, že právě hudba je jedním z našich nejcennějších vývozních artiklů. Jako Češi se můžeme pyšnit plejádou skladatelů, kteří se stali skutečně světoznámými. A zdaleka nejde jen o Smetanu, Dvořáka či Janáčka, máme také celou řadu současných umělců, kteří na tuto slavnou tradici navazují. Osudy všech těch, kteří pomohli a pomáhají budovat věhlas české kultury v zahraničí, jsme se rozhodli přiblížit výstavou ‚Rozlety české hudby‘. Jsme rádi, že jsme pro ni našli nadšeného partnera právě v Letišti Václava Havla. Díky tomuto spojení se o české hudbě mohou dozvědět i ti, kteří třeba nejsou pravidelnými návštěvníky koncertních síní,“ uvádí koordinátor Roku české hudby Marek Šulc. Výstava potrvá minimálně do konce září a návštěvníkům dá nahlédnout do života Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů i generace terezínských autorů. Jeden panel je věnován také současným českým skladatelům a skladatelkám.

 

První červencové dny zastihly na cestách Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Společně se svým šéfdirigentem Petrem Popelkou se orchestr vydal na téměř dvoutýdenní turné po Japonsku. Koncerty pro housle a violoncello Antonína Dvořáka, jeho Novosvětská i Smetanova Má vlast zazní v celkem šesti sálech včetně slavné tokijské Suntory Hall.

 

Českou hudbu nabídne zahraničnímu publiku také Plzeňská filharmonie pod taktovkou dirigenta Jana Schultsze. 27. července výběr symfonických básní z Mé vlasti ve švýcarském Engandinu doplní Koncert pro housle Ericha Wolfganga Korngolda. O den později v bavorském městečku Niederalteich uvedou plzeňští filharmonici Smetanův cyklus celý.

 

O jeden ze zahraničních vrcholů Roku české hudby se na přelomu prázdninových měsíců postará Opera Národního divadla. Na věhlasném festivalu ve finské Savonlinně soubor vystoupí celkem čtyřikrát. Tři reprízy Prodané nevěsty povede dirigent Jaroslav Kyzlink a v titulních rolích Mařenky a Jeníka se budou alternovat Barbora Perná s Alžbětou Poláčkovou a Richard Samek s Peterem Bergerem. 31. července pak na hradě Olavinlinna zazní výběr z oper Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry Orchestr Opery Národního divadla doprovodí šestici předních českých sólistů a sólistek – sopranistky Barboru Pernou a Alžbětu Poláčkovou, tenoristy Pavla Černocha a Aleše Brisceina, barytonistu Svatopluka Sema a basista Zdeňka Plecha. Ve druhé polovině koncertu zazní 2. jednání z Janáčkovy Její pastorkyně, kde jako exkluzivní host vystoupí oblíbená finská sopranistka a uznávaná interpretka janáčkovských rolí Karita Matilla.

 

Slavné letní festivaly budou hostit také Českou filharmonii, kterou tentokrát povede její hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša. Do hamburské Elbphilharmonie tentokrát první český orchestr přiveze Koncert pro violoncello Antonína Dvořáka a Sukovu symfonii Asrael. Ve švýcarském Lucernu a německém Wiesbadenu zazní Dvořákovy koncertní předehry V přírodě, Karneval a Othello a opět Dvořákův violoncellový koncert. Sólisty budou Sheku Kanneh-Mason a Anastasia Kobekina. Letní turné České filharmonie završí dva koncerty na BBC Proms v Londýně. Zazní Dvořákovy koncerty pro violoncello a klavír, Sukův Asrael, Vojenská symfonieta Vítězslavy Kaprálové a Glagolská mše Leoše Janáčka s hvězdným pěveckým obsazením a také s Pražským filharmonickým sborem.

 

Moravská filharmonie Olomouc se svým šéfdirigentem Zsoltem Hamarem bude během podzimu českou hudbu propagovat na několika koncertech ve významných sálech v Polsku. Dvořákův Koncert pro klavír přednese Marek Kozák a zazní také Symfonie č. 1 Bohuslava Martinů. Repertoár koncertů v Krakově, Štětíně, Bydhošti, Varšavě, Lubíně, Opoli a Katovicích doplní skladby Karola Szymanowského a Henryka Mikolaje Góreckého.

 

Koncerty a výstavy v průběhu celého roku 2024 připravují také Česká centra a zastupitelské úřady. V Tokiu do 19. července probíhá výstava Slavní čeští skladatelé, v Českém centru v Paříži lze až do října navštívit fotografickou výstavu, která se věnuje českým jazzovým interpretům.   

 

Celý Rok české hudby vyvrcholí Českým týdnem v Carnegie Hall. Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem uvede celkem tři programy, a cappella koncert připraví Pražský filharmonický sbor a ve vlastním recitálu vystoupí také Pavel Haas Quartet.

 

 

 

Foto: Tereza Šindlerová

 

Kontakt: Tereza Šindlerová, e-mail: tereza.sindlerova@ceskafilharmonie.cz, tel: +420 720 546 402

Další aktuality

Česká filharmonie vydává Dvořákovy vrcholné symfonie

5. 9. 2024

Berlínská filharmonie uvedla na BBC Proms v Roce české hudby Smetanovu Mou vlast

5. 9. 2024

Začíná Dvořákova Praha 2024, program je opět plný hvězd

3. 9. 2024

Vychází kompletní dílo pro housle a klavír Antonína Dvořáka

3. 9. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování